Amsterdam,
04
april
2012
|
13:38
Europe/Amsterdam

'Ab nach Bautzen': sleutel voor hotelkamer of gevangeniscel

Tweetalige stad met dubbelgezicht

Maar liefst 23 torens, waaronder de zeer scheve Reichenturm, domineren de skyline van het middeleeuwse Bautzen.  Een mooie stad, hoewel de kreet ‘Ab nach Bautzen’ (op weg naar) een dubbele betekenis heeft in gastvrijheid. Het past bij de twee gezichten van de stad: een Duitse en een Sorbische. Hier wordt ook Sorbisch gesproken; een officiële Slavische taal. Want ‘Budyšin’ (spreek uit ‘boediesjien’) is de Sorbische hoofdstad in de Saksische regio Oberlausitz. Ook in gastvrijheid een dubbelgezicht: het oude centrum met gezellige horeca staat in schril contrast met de gevangenistraditie. Dit jaar is het 20 jaar geleden dat de beruchte ‘Stasi’ gevangenis, Bautzen II, sloot. Het is nu een gevangenismuseum en officieel monument.

Al sinds de 19e eeuw huisveste Bautzen gedetineerden in twee gevangeniscomplexen: Bautzen I en II. Vooral nummer twee bouwde een reputatie op in de detentie van politieke gevangenen. De basis werd al tijdens het naziregime gelegd, maar ook het Russische bezettingsleger gebruikte het tussen 1945-1949 grotendeels voor dit doel en maakte er veel slachtoffers. In de DDR periode zou Bautzen II zijn sinistere klank verder ontwikkelen. Hoewel de gevangenis bedoeld was voor allerlei gestraften, claimde de binnenlandse veiligheidsdienst ‘Stasi’ het complex vanaf 1956.

Tot de val van de muur in 1989 zaten in Bautzen II vrijwel uitsluitend politieke tegenstanders van het DDR regime gevangen, waaronder velen in jarenlange isolatie. Het is aan deze 30-jarige periode dat de uitspraak ‘Ab nach Bautzen’ in Duitsland een synoniem werd voor ‘uit het dagelijks leven verdwijnen’. In 1992 werd Bautzen II definitief gesloten. Hier is nu het gevangenismuseum gehuisvest. Op diverse etages van het begin in de Keizerlijke periode rond WOI, de Nazitijd, Russische bezetting na WOII en de DDR met zijn gevangen voor ‘geestelijke vergrijpen’

Historische stad met Sorbische cultuur
Voor toeristen is Bautzen, zo’n 45 km ten oosten van Dresden, een aantrekkelijke reisbestemming.  Het stadshart werd na afloop van de Dertigjarige Oorlog in de 17e eeuw herbouwd in Barokstijl. Bautzen heeft veel mooie herenhuizen en een sierlijk gemeentehuis. De grote Dom St. Peter bepaalt mede het beeld. Opvallend is de ligging van het bovenste stadsdeel op een granieten plateau boven de rivier Spree. De aanblik over de stad is het mooiste vanaf de Friedensbrug en daar is het direct duidelijk waarom Bautzen ook het ‘Saksisch Nürnberg’ wordt genoemd.

In kasteel Ortenburg  geeft het Sorbische museum een goed beeld over deze bijzondere bevolkingsgroep in Duitsland. In Bautzen zetelt ook de ‘Domowina’ (‘huis’), een overkoepelende organisatie over de Sorbische cultuur. Zij publiceert geregeld boeken en drukwerken in het Sorbisch. Cultureel vermaak wordt geboden in het Duits-Sorbische theater, het enige tweetalige theater van Duitsland. Tijdens de vele festivals in het jaar, zeker rond Pasen, is het nog leuker om een bezoek te brengen. De historische binnenstad biedt ’s avonds een scala aan gezellige ‘kneipen’ en uitgaansgelegenheden. Culinair is de stad bekend om haar pittige specialiteit: Bautzen mosterd.

Saksen een ontdekkingsreis dichtbij
Saksen mag zich verheugen op een stijgende belangstelling onder Nederlandse reizigers. Deze deelstaat ligt zo’n 500 kilometer van de Nederlandse grens. Meer reisinformatie op de Nederlandstalige site: www.saksen.info
 

Nieuwsfeiten:
  • In 2012 is het 20 jaar geleden dat de beruchte Stasi gevangenis in Bautzen sloot. Het is nu een gevangenismuseum en officeel monument.

Deel deze release

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn

Laatste nieuws