Amsterdam,
20
september
2011
|
01:00
Europe/Amsterdam

Beroemde engelen 500 jaar jong!

Kunstwerk Raffael in Dresden

Samenvatting

Twee van ’s werelds beroemdste engelen vieren in 2012 hun 500e verjaardag. Het tweetal figureert op het schilderij ‘De Sixtijnse Madonna’ van Raffael uit 1512; één van de topwerken in cultuurstad Dresden. In 1754 kocht keurvorst August de Derde van Saksen het doek in Italië en bracht het naar Dresden om ten toon te stellen. De viering van 500 jaar ‘Sixtijnse Madonna’ start met de expositie ‘Hemelse Glans’.

20 SEPTEMBER 2011 - Twee van ’s werelds beroemdste engelen vieren in 2012 hun 500e verjaardag. Het tweetal figureert op het schilderij ‘De Sixtijnse Madonna’ van Raffael uit 1512; één van de topwerken in cultuurstad Dresden. In 1754 kocht keurvorst August de Derde van Saksen het doek in Italië en bracht het naar Dresden om ten toon te stellen. De viering van 500 jaar ‘Sixtijnse Madonna’ begint met de expositie ‘Hemelse Glans’. Voor deze gelegenheid is een ander beroemd doek van Raffael, ‘De Madonna van Foligno’, uit het Vaticaan in Rome overgekomen. ‘Hemelse Glans’ met de twee Madonna’s en het kindje Jezus door Raffael is te bezoeken in Dresden vanaf heden tot 8 januari 2012. www.skd.museum

Bijna 250 jaar hing ‘De Sixtijnse Madonna’ in een klooster in Piacenza en bleef daar vrijwel onzichtbaar voor het publiek. Raffael maakte, evenals Leonardo da Vinci, furore als één van de topkunstenaars uit de Renaissance. De vorsten van Saksen, waaronder August de Sterke, waren grote kunstverzamelaars en toonden interesse in het werk van Raffael. Over de aankoop van ‘De Sixtijnse Madonna’ werd twee jaar onderhandeld en in 1754 kwam het doek naar Dresden. Het Saksische koningshuis liet haar kunstverzameling graag zien en bouwde hiervoor het grote Zwinger-paleis in het centrum van Dresden. Met de permanente tentoonstelling in Dresden werd ‘De Sixtijnse Madonna’ wereldberoemd en zijn het iconen van de cultuurstad met de bijnaam ‘Florence aan de Elbe’.

Kunstverzamelingen Dresden
De Sixtijnse Madonna hangt nog altijd in het Zwinger. In dit paleis is de verzameling oude meesters (Gemäldegalerie Alte Meister), waaronder ook veel Hollandse en Vlaamse meesters, te bewonderen van de Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD). SKD beheert diverse kunstmusea in de stad, waaronder de Groene Gewelven (schatkamer met kunst en juwelen) in het Residentieslot en de in 2010 heropende Galerie Neue Meister in het Albertinium. Het voormalige wapenarsenaal Albertinium ligt aan de Elbe oever en moest aangepast worden voor het geval de rivier te ver buiten haar oevers zou treden. Het gerestaureerde gebouw is een bezienswaardigheid, evenals haar interessante collectie moderne kunst: van impressionisten tot diverse werken uit de kunststroming Die Brücke.

Saksen
Meer reisinformatie over Saksen, inclusief plaatsen als Dresden, Leipzig, Meissen, is te vinden op de Nederlandstalige site: www.saksen.info


-- einde persbericht --
 

Deel deze release

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn

Laatste nieuws