Amsterdam,
13
juli
2017
|
11:10
Europe/Amsterdam

Duurzaam luxe genieten in eco-dorp Schmilka

Ontspanning zonder elektrosmog en WiFi

Samenvatting

Het rivierdorp Schmilka aan de Elbe is in 20 jaar getransformeerd tot een 100% ecologisch resort vol luxe. Compleet met hotel, gasthuizen, restaurant, bierlokaal, bakkerij en brouwerij. De nieuwste aanwinst is een wellness paviljoen waar de gast de heilzame werking ervaart van het schone bronwater uit het nationaal park Sächsische Schweiz.

Een ecologisch restaurant of hotel komt wel meer voor. Maar een heel dorp? Het rivierdorp Schmilka aan de Elbe bewijst het. Compleet met hotel, gasthuizen, restaurant, bierlokaal, bakkerij en brouwerij. De nieuwste aanwinst is een wellness paviljoen waar de gast de heilzame werking ervaart van het schone bronwater uit het gebergte. Het dorp is in 20 jaar getransformeerd tot 100% ecologisch resort. Spartaans? Allerminst, de faciliteiten zijn gericht op luxe en het organisch geproduceerde eten is een culinaire smaaksensatie. Een belevenis voor verantwoord genieten met natuurrijke ontspanning in het nationale park Sächsische Schweiz. Een duurzaam vakantiedorp met een missie: www.schmilka.de

Toen ondernemer Sven-Erik Hitzer hier ruim twintig jaar geleden aankwam, trof hij een verouderd dorpje aan. De locatie vond hij geweldig en hij kocht de oude watermolen om deze te verbouwen tot hotel. Dit deed Hitzer met een eigen visie op duurzaam en ecologisch. Het succes van zijn hotel deed de ogen openen van meer mensen. In de jaren daarna kocht de ondernemer andere panden, maar ook dorpsgenoten zagen de meerwaarde van zijn toekomstgerichte visie en bouwden mee aan het concept. Nu zet de hele dorpsgemeenschap van 80 mensen zich in voor duurzaam vakantie vieren.

In Schmilka ademt alles een ecologische grondslag. Zo kregen de gerenoveerde panden muren van kleisteen met muurverwarming. De natuurhouten vloeren zijn niet chemisch bewerkt. De bedden en het beddengoed zijn van natuurlijke materialen. De elektriciteitskabels zijn beschermd met een speciaal materiaal om straling tegen te gaan, waardoor de slaapvertrekken vrij zijn van ‘elektrosmog’. De mobiel opladen kan in de badkamer. WiFi is bewust niet aangebracht. Alles is gericht op totale rust van lichaam en geest, relaxen en genieten van biologisch geproduceerde lekkernijen. Schmilka ligt 50 km ten zuidoosten van Dresden. Per trein direct te bereiken vanuit de Saksische hoofdstad. Ook de bekende Elberadweg passeert dit bijzondere dorp.