Amsterdam,
12
juli
2019
|
10:15
Europe/Amsterdam

Erzgebirge mijnbouwcultuur op UNESCO werelderfgoedlijst

Minister van economische zaken van Saksen, Martin Dulig: “Saksen staat bekend als de nummer één culturele bestemming van Duitsland. De nieuwe UNESCO status voor het Erzgebirge onderstreept dat verder. Nergens in Duitsland zijn zoveel historische sporen van de mijnbouwcultuur te vinden. De status van werelderfgoed zal de belangstelling voor deze bijzondere regio verder doen toenemen.”
 

Ruim 400 objecten: van techniek tot historische stadscentra

De mijnbouwcultuur van het Erzgebirge/Krušnohoří is door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. De gedolven ertsen, waaronder veel zilver, maakten Saksen welvarend. De grandeur in Dresden was niet mogelijk geweest zonder de mijnbouw in het Erzgebirge, die al in de middeleeuwen startte. Het nieuwe werelderfgoed is grensoverschrijdend tussen Saksen en Tsjechië. Het veelomvattende erfgoed bestaat uit 22 clusters, waarvan 17 (met ruim 400 objecten) te vinden zijn in het Saksische Erzgebirge. De locaties zijn verschillend van karakter; van voormalige mijnen, werktuigen, transportsystemen, landschappen tot historische centra van stadjes die floreerden op de mijnbouw: Annaberg-Buchholz, Freiberg en Marienberg. De complete UNESCO lijst: www.montanregion-erzgebirge.de/elemente.html

Het is voor Saksen de tweede UNESCO-vermelding; het Muskauer landschapspark in Bad Muskau (Oberlausitz) heeft deze status al langer. De minister van economische zaken van Saksen, Martin Dulig: “Saksen staat bekend als de nummer één culturele bestemming van Duitsland. De nieuwe UNESCO status voor het Erzgebirge onderstreept dat verder. Nergens in Duitsland zijn zoveel historische sporen van de mijnbouwcultuur te vinden. De status van werelderfgoed zal de belangstelling voor deze bijzondere regio verder doen toenemen.”

Zilver bij toeval ontdekt

Het begon met puur toeval in 1168. Op reis door het Erzgebirge vond een marskramer zilver. Al snel bleek dat de Saksische bodem rijk was aan zilver en een grote bloeitijd brak aan. Later werden nog meer delfstoffen gevonden in het gebergte, waaronder ook het zeldzame uranium. De bergbouw drukte in ruim 800 jaar een groot cultureel stempel op het hele gebied. De eerste mijnbouwwetgeving ter wereld ontstond in Freiberg en de stad huisvest ook de oudste mijnbouwuniversiteit van Duitsland.

Ruim 400 UNESCO objecten

De 400 objecten van het UNESCO-werelderfgoed in het Erzgebirge omvatten mijnen, ondergrondse complexen, smederijen, technische objecten (inclusief houten werktuigen uit de middeleeuwen) en transportsystemen (zoals kanalen). Daarnaast omvat het ook een aantal landschappen en drie historische stadscentra: Annaberg-Buchholz, Freiberg en Marienberg. Deze plaatsen floreerden op de mijnbouw en hun marktpleinen, kerken en monumentale gebouwen zijn zichtbare getuigen.

Slapen in werelderfgoed

Eén van de UNESCO-objecten is het ‘Gasthaus Wilder Mann’ in Annaberg-Buchholz. Oorspronkelijk in 1507 geopend als woonhuis voor de muntmeester, want in die tijd werden in het Erzgebirge vrijwel alle Saksische munten uit edelmetaal geslagen. In de 17e eeuw werd het verbouwd tot gasthuis. Een functie die het nog heeft, want er is een hotel in gevestigd. Overnachten in UNESCO-werelderfgoed kan hier.

Saksen een ontdekkingsreis dichtbij

Saksen, hoofdstad Dresden, mag zich verheugen op een stijgende belangstelling onder Nederlandse reizigers. Deze deelstaat ligt zo’n 500 kilometer van de Nederlandse grens. Meer reisinformatie op de Nederlandstalige site: www.saksen.info