Amsterdam,
15
februari
2012
|
08:57
Europe/Amsterdam

Freiberg viert 850 jarig jubileum in 2012

Zweet en hebzucht in zilverstad

Geen financiële crisis of eurozorgen in het verleden voor de Duitse stad Freiberg, want zij maakte eeuwenlang haar eigen zilvergeld en werd rijk van het edelmetaal uit het Erzgebirge. Dit jaar viert de zilver- en universiteitsstad haar 850-jarig jubileum. Tot de hoogtepunten behoren de grote tentoonstelling ‘Zweet en hebzucht, macht en versiering’ over zilver in Terra Mineralia (23 juni t/m 7 oktober), de bergstadfeesten inclusief bergparade (23 juni t/m 1 juli) en de ‘Dag der Saksen’ (7 t/m 9 september). Stadsinformatie en het jubileumprogramma: www.freiberg-service.de 

Marskramers ontdekten bij toeval  in 1168 het eerste zilvererts. Dit was het startmoment voor de welvarende ontwikkeling van Freiberg in Saksen. De stad sloeg de meeste Saksische munten en het was een belangrijk financieel centrum tijdens de 800-jarige regeringsperiode van het Wettiner vorstenhuis. Anna van Saksen, die in 1561 met Willem van Oranje trouwde, kreeg van haar vader (de uit Freiberg afkomstige keurvorst Maurits van Saksen) een bruidschat van 100.000 Saksische Taler. Een fortuin, want een geschoolde arbeider verdiende toen 30 Taler per jaar. Met dit huwelijkscadeau van ruim 3.000 jaarsalarissen bekostigde Willem van Oranje mede zijn leger in de strijd tegen Spanje.

In 800 jaar werd ruim 8.000 ton zilver gewonnen uit mijnschachten met een lengte van meer dan 2.000 kilometer! De speciale zilvertentoonstelling ‘Zweet en hebzucht, macht en versiering’ van 23 juni t/m 7 oktober in Terra Mineralia geeft een beeld over de winning van zilvererts, de verwerking en zilveren eindproducten, waaronder muntslag. Terra Mineralia in Slot Freudenfels huisvest de grootste verzameling mineralen van Europa. ‘Schoonheid’ was een belangrijk criterium en de collectie  toont ware kunstwerken uit de aardbodem wereldwijd.

Naast zilver werden ook andere ertsen gevonden en Freiberg werd een toonaangevend mijnbouwcentrum. De Mijnbouwacademie uit 1765 was de eerste technische hogeschool in Duitsland. Het is nog altijd een vermaarde technische universiteit. Andere plekken in Freiberg om de oude zilvermijnbouw te ervaren zijn het ‘Stadt- & Bergbaumuseum’ vlakbij de Dom of de voormalige mijn ‘Reiche Zeche’. Onderdeel van het mijnbezoek is een rit met de mijntrein door de 150 meter diep gelegen zilvermijnschachten. Een belevenis voor jong en oud. 

Stadsfeesten 2012
Jaarlijks viert Freiberg de bergstadsfeesten. In dit jubileumjaar is van 23 juni t/m 1 juli een uitgebreider en langer programma dan gebruikelijk neergezet.  Het feest start met de parade van ruim duizend ‘bergmannen’ in historische tunieken van het mijnwerkersgilde.

Dag der Saksen
Van 7 t/m 9 september is Freiberg het culturele centrum van de deelstaat Saksen tijdens de 21e editie van het evenement ‘Dag der Saksen’. Het bomvolle programma omvat sportactiviteiten, uitvoeringen en concerten.  Eén van de hoogtepunten is de ‘Festumzug’ op 9 september. Die dag beelden zo’n 1.500 vrouwen, mannen en kinderen in ruim 80 taferelen de belangrijkste momenten uit van de 850-jarige geschiedenis van Freiberg.

Freiberg ontdekken met audio-tour
Freiberg
bleef grote rampen bespaard en de historische stad ligt er anno 2012 uitstekend bij met vele bijzondere monumentale straten en gebouwen, waaronder Slot Freudenstein, de Dom en het raadhuis aan de Obermarkt dat tot de mooiste stadspleinen van het land wordt gerekend. In de gezellige straatjes zitten winkeltjes, galeries en edelsmeden. Edelmetaal en kunstnijverheid zit de stad nog altijd in de genen.

Op eigen gelegenheid door de oude stad wandelen of door het grote mijnbouwmuseum? De nieuwe audio-tour biedt de bezoeker een eigen gids.  Via de koptelefoon wordt verteld over de geschiedenis, wetenswaardigheden en achtergronden van de mooiste plekken in Freiberg. Een audio-tour is te huur bij het toerismebureau in het centrum (€  3,50 p.p. voor de stadsrondleiding) of bij het Stad- en Mijnbouwmuseum (€ 2,00 p.p. voor museumtour).

Deel deze release

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn

Laatste nieuws