Amsterdam,
04
maart
2021
|
10:26
Europe/Amsterdam

Grootste wijngoed Saksen biedt nieuwe camper/caravanplaatsen

Wijnbelevenissen bij Slot Wackerbarth

De grootste wijnmakerij van Saksen is het Staatliches Weingut Schloss Wackerbarth, gelegen langs de Elbe in het wijnstadje Radebeul (nabij Dresden en Meissen). Bij dit eeuwenoude chateau zijn, inspelend op de grote vraag naar verblijfsmogelijkheden in Duitsland, nu 20 plaatsen voor caravans en campers beschikbaar. Deze primaire stelplaatsen, zonder technische voorzieningen, zijn te vinden recht tegenover Schloss Wackerbarth. De overnachtingsprijs is slechts 10 euro. Het is een ideale plek voor kampeerders om de geneugten van de Saksische Wijnstraat te beleven. Het slot biedt naast rondleidingen en proeverijen ook een goed restaurant met terras voor lunches en diners van culinair niveau. In het Elbedal, met zijn warme zomers, wordt al ruim 850 jaar wijn gemaakt. De wijnstraat is ook te ontdekken via een bewegwijzerde fiets- en wandelroute. www.schloss-wackerbarth.de 

Slot Wackerbarth

Veldmaarschalk Graaf August Christoph von Wackerbarth, minister in het kabinet van August de Sterke, kocht in 1727 enkele wijngaarden in de omgeving van het stadje Radebeul. Graaf Wackerbarth vroeg aan de Saksische hofarchitecten of zij voor hem een groot buitenverblijf wilden ontwerpen, compleet met tuinen in Franse stijl. Het werd de basis voor het schitterende Saksische staatswijngoed Schloss Wackerbarth. De locatie is in trek bij wijnliefhebbers van over de hele wereld. Dit eerste wijnbelevenis wijngoed van Europa produceert rode en witten wijnen, maar is vooral bekend om de mooie droge mousserende wijnen die conform de tradities van Champagne worden gemaakt. In het chateau-achtige slot worden proeverijen georganiseerd die alle zintuigen prikkelen. In de transparante wijnmakerij ervaren de bezoekers hoe deze mooie wijnen tot stand komen.

Wandelen en fietsen tussen de druiven

Tussen Pirna (in het nationaal park Sächsische Schweiz) en Diesbar-Seusslitz (ten noorden van Meissen) ligt de 55 km lange Saksische wijnstraat. De twee belangrijkste wijnplaatsen zijn de historische stad Meissen (bekend om het porselein) en het stadje Radebeul. De streek produceert rode en witte wijnen, maar ook bijzondere mousserende en ‘Eisweinen’. Diverse wijngoederen zijn geopend voor bezoek en op enkele adressen kan ook overnacht worden bij de wijnmaker.

Het Elbefietspad, door de Duitse fietsersbond uitgeroepen tot mooiste fietsroute van Duitsland, loopt dwars door de Saksische wijnstraat. Voor wandelaars is de ‘Sächsische Weinwadernweg’ uitgezet. Deze bestaat uit zes wandeletappes tussen Pirna en Diesbar. Het Elbedal biedt ook andere bezienswaardigheden, waaronder de cultuurmetropool Dresden en het Jachtslot Moritzburg.

Saksen een ontdekkingsreis dichtbij

Saksen, hoofdstad Dresden, mag zich verheugen op een stijgende belangstelling onder Nederlandse reizigers. Deze deelstaat ligt zo’n 500 kilometer van de Nederlandse grens. Meer reisinformatie op de Nederlandstalige site: www.saksen.info