Amsterdam,
25
april
2012
|
10:33
Europe/Amsterdam

Henry van de Velde ontdekken in Chemnitz

Cultureel arrangement met diner in Villa Esche

De architect, kunstschilder en ontwerper Henry van de Velde wordt gerekend tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Art Nouveau en het functionalisme. Begin 20e eeuw leverde hij veel werk af in Duitsland en Chemnitz is een ‘hotspot’ aan de Europese Van de Velde route. Naast de beroemde Jugendstil Villa Esche zijn in Chemnitz ook Villa Koerner en het interieur van Villa Quisisana interessante werken uit zijn oeuvre. Chemnitz maakt het cultuurliefhebbers nu gemakkelijk met een speciaal Van de Velde arrangement vanaf 195 euro. Het arrangement omvat twee overnachtingen in een viersterren hotel, toegang tot het Van de Velde museum, stadsrondrit langs de andere villa’s en een diner in de Villa Esche.


Villa Esche
Alle drie fases uit de Jugendstil periode van Henry van de Velde komen samen in de Villa Esche. Hij kreeg op verschillende momenten opdrachten van de familie Esche en werkte tussen 1899 en 1912 aan de villa die tot het mooiste werk van zijn hand wordt gerekend. Na de oorlog trok de Russische militaire staf in het gebouw en ook daarna werd het gebouw verwaarloosd. Na de eenwording van Duitsland is de Villa Esche compleet gerenoveerd en het huisvest nu een cultureel centrum en restaurant.

Villa Quisisana (1908)
De ondernemer Theodor Koerner senior gaf Van de Velde in 1908 de opdracht om zijn, in neorenaissancestijl, gebouwde villa Quisisana van binnen te restylen. Vooral de imposante hal is een mooi voorbeeld van de binnenhuisarchitectuur van Henry van de Velde. Jarenlang was het interieur verwaarloosd, maar in 1996 begon een grondige renovatie. Nu straalt Villa Quisisana opnieuw. Op aanvraag te bezoeken. Beyerstrasse 28 , Chemnitz, telefoon 0049 371 37 37 00.

Villa Koerner (1913)
Theodor Koerner junior liet tegenover het huis van zijn vader in de Beyerstrasse een villa ontwerpen door Van de Velde. Evenals bij de Villa Esche mocht de architect zowel het gebouw als het interieur voor zijn rekening nemen. In de Tweede Wereldoorlog trof een vliegtuigbom de Villa Koerner. Het gebouw werd wel hersteld, maar niet volgens origineel ontwerp. Pas in 2001 begon een restauratie (mede aan de hand van oude foto’s) die leidde tot herstel in oude glorie als bedoeld in 1913. Beyerstrasse 25, Chemnitz.

Henry van de Velde
Henry Clemens Van de Velde
(Antwerpen, 3 april 1863 – Zürich, 15 oktober 1957) was een Belgische architect, kunstschilder en ontwerper. Hij wordt gerekend tot de belangrijkste  vertegenwoordigers van de art nouveau en het functionalisme. Vanaf de eerste jaren van de 20e eeuw speelde hij een toonaangevende rol in de architectuur en de decoratieve kunsten. In 1899 vestigde hij zich in Duitsland en werd benoemd tot hoofd van de Weimar school voor kunst en kunstnijverheid (later  Bauhaus). Hij kreeg in Duitsland diverse opdrachten, waaronder het Folkwangmuseum in Hagen en de Villa Esche in Chemnitz. In België is zijn bekendste gebouw  de universiteitsbibliotheek in Gent  (de ‘Boekentoren’). In Nederland is het Kroller-Müller Museum in Otterlo een icoon uit zijn oeuvre. 

Deel deze release

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn

Laatste nieuws