24
april
2019
|
09:19
Europe/Amsterdam

Hoflössnitz oudste wijngoed in Saksische wijnstraat

Nederlander Albert Eckhout maakte exotische schilderingen in 17e eeuw

Wijngoed Hoflössnitz in Radebeul aan de Elbe (bij Dresden) is de oudste nog bestaande wijnmakerij van Saksen. Het wijngoed heeft een bijzondere link met Nederland: de grote zaal van het hoofdgebouw heeft vele plafondschilderingen van tropische dieren. Ze zijn gemaakt in de 17e eeuw door kunstschilder Albert Eckhout. De grote zaal is nog altijd in gebruik en de beschilderingen zijn te bewonderen. Hoflössnitz is met de tijd meegegaan. Het maakt nu wijnen op biologische basis. Op het wijngoed, waar ook het Saksische Wijnbouwmuseum is gevestigd, kan overnacht worden. Hoflössnitz ligt centraal in de Saksische wijnstraat. In het Elbedal, met zijn warme zomers, wordt al ruim 850 jaar wijn gemaakt. De wijnstraat is ook te ontdekken via een bewegwijzerde fiets- en wandelroute. www.hofloessnitz.de en www.saksen.info

Hoflössnitz werd in 1401 opgericht door de Wettiners, het keurvorstenhuis dat tot 1918 bijna 900 jaar over Saksen regeerde. Het wijngoed floreerde en kreeg een groot hoofdgebouw dat nog altijd bestaat. De keurvorsten van Saksen waren grote verzamelaars en liefhebbers van kunst. Het oog viel op de kunstschilder Albert Eckhout vanwege zijn ‘exotische’ werken. Eckhout was in 1636 op uitnodiging van Prins Maurits afgereisd naar de toenmalige Nederlandse WIC-kolonie in Brazilië. Hier schilderde hij portretten van indianen en slaven. Ook koos hij Zuid-Amerikaanse flora en fauna als onderwerp. Veel van zijn werken hangen in het Haagse Mauritshuis.

Terug uit Brazilië ging Eckhout naar Dresden op verzoek van keurvorst Johan George II van Saksen. Hij werkte vanaf 1653 ruim tien jaar in Saksen en maakte bijvoorbeeld in Hoflössnitz de vele plafondschilderingen van tropische dieren. In 1664 verliet Eckhout Dresden en keerde terug naar zijn geboortestad Groningen waar hij in 1666 overleed. Zijn werk leeft voort in Saksen.

Wandelen of fietsen tussen de druiven

Tussen Pirna (in het nationaal park Sächsische Schweiz) en Diesbar-Seusslitz (ten noorden van Meissen) ligt de 55 km lange Saksische wijnstraat. De twee belangrijkste wijnplaatsen zijn de historische stad Meissen (bekend om het porselein) en het stadje Radebeul. De streek produceert rode en witte wijnen, maar ook bijzondere mousserende en ‘Eisweinen’. Diverse wijngoederen zijn geopend voor bezoek en op enkele adressen kan ook overnacht worden bij de wijnmaker.

Het Elbefietspad, door de Duitse fietsersbond uitgeroepen tot mooiste fietsroute van Duitsland, loopt dwars door de Saksische wijnstraat. Voor wandelaars is de ‘Sächsische Weinwadernweg’ uitgezet. Deze bestaat uit zes wandeletappes tussen Pirna en Diesbar. Het Elbedal biedt ook andere bezienswaardigheden, waaronder de cultuurmetropool Dresden en Jachtslot Moritzburg.

Saksen een ontdekkingsreis dichtbij

Saksen, hoofdstad Dresden, mag zich verheugen op een stijgende belangstelling onder Nederlandse reizigers. Deze deelstaat ligt zo’n 500 kilometer van de Nederlandse grens. Meer reisinformatie op de Nederlandstalige site: www.saksen.info