Amsterdam,
12
augustus
2015
|
11:03
Europe/Amsterdam

Industriecultuur nieuw reisthema voor jong en oud

Vernieuwd industriemuseum in het ‘Duitse Manchester’

Samenvatting

Deze zomer is het ‘ Saksisch Industriemuseum’ in Chemnitz heropend in een totaal vernieuwde opzet. Een logische plek, want tijdens de industriële revolutie was ‘Het Manchester van Duitsland’ de bijnaam van Chemnitz. De grote bedrijvigheid was aanjager van moderne technieken en de deelstaat heeft een rijk industrieel erfgoed. Reden voor het Saksisch Verkeersbureau om een nieuw reisthema uit te werken over de gouden eeuw van de industriële revolutie. Bezoekers zijn welkom op locaties als (zilver)mijnen, autofabrieken, textielweverijen en bierbrouwerijen. Ook architectonische wonderen maken deel uit van het thema, waaronder bijzondere bruggen en villa’s van industriebaronnen.

Deze zomer is het ‘ Saksisch Industriemuseum’ in Chemnitz heropend in een totaal vernieuwde opzet. Een logische plek, want tijdens de industriële revolutie was ‘Het Manchester van Duitsland’ de bijnaam van Chemnitz. De grote bedrijvigheid was aanjager van moderne technieken en de deelstaat heeft een rijk industrieel erfgoed. Reden voor het Saksisch Verkeersbureau om een nieuw reisthema uit te werken over de gouden eeuw van de industriële revolutie. Bezoekers zijn welkom op locaties als (zilver)mijnen, autofabrieken, textielweverijen en bierbrouwerijen. Ook architectonische wonderen maken deel uit van het thema, waaronder bijzondere bruggen en villa’s van industriebaronnen. Alles over industriecultuur is online te vinden, inclusief een digitale brochure: www.saksen.info

Chemnitz begon in de 19e eeuw te profiteren van de ertsen uit het Erzgebirge, terwijl innovatieve ondernemers nieuwe bedrijven startten. Vooral in machinebouw en transportmiddelen werd de stad toonaangevend. Er is veel industrieel erfgoed te bewonderen. Blikvanger is het ‘Saksisch Industriemuseum’ over de technologische vooruitgang. Ook het grote spoorwegmuseum in Chemnitz is een reistip.

Transportmiddelen

De eerste Duitse stoomlocomotieven werden gebouwd in Saksen. De eerste intercity spoorweg van Duitsland liep tussen Dresden en Leipzig. Nog altijd is Saksen een eldorado voor treinenliefhebbers. Het land heeft het grootste aantal nog werkende stoomtreinen van Duitsland. Na de trein werd ook de auto omarmd door Saksische ondernemers. In Zwickau begon Horch met het bouwen van auto’s. Zijn Auto Union imperium omvatte DKW, Wanderer, Horch en Audi. In de historische Audi fabriek in Zwickau is nu een groot automuseum te vinden. Maar Saksen zet de autotradities nog altijd voort. BMW, Porsche en VW hebben splinternieuwe autofabrieken neergezet. Wie wil zien hoe een Porsche wordt gebouwd en ermee wil rijden op het naastgelegen testcircuit, kan zijn hart ophalen in Leipzig.

Architectuur

De opkomst van de staalindustrie en nieuwe technieken maakten nieuwe bouwconstructies mogelijk. In Saksen zijn daarvan mooie voorbeelden te vinden. Het grootste kopstation van Europa, met zijn enorme stalen overkappin, in Leipzig bijvoorbeeld. Of de grote stalen brug, het ‘Blauwe Wonder’, over de Elbe in Dresden en de Göltzschtalbrug in het Vogtland (de grootste uit baksteen in Europa). Ook de voormalige Yenidze sigarettenfabriek in Dresden is een blikvanger. Het nieuwe bouwen is te ervaren in de Villa Esche (ontworpen door Henry van de Velde) in Chemnitz of de Bauhaus-achtige Villa Schminke in Löbau. Maar niet alleen voor de baronnen, ook voor de medewerkers, werd revolutionair gebouwd. De lieflijke ‘tuinstad’ voor arbeiders in Hellerau is er één van.

Textiel

Garenspinners en weverijen floreerden tijdens de industriële revolutie. Over textielnijverheid is veel te zien in plaatsen in het Vogtland (Plauen) en het Erzgebirge. De bedrijven ontwikkelden bijzondere weefgetouwen om ingewikkelde patronen mechanisch te weven. De grootste katoenspinnerij van Europa stond in Leipzig. Dit grote complex uit de 19e eeuw is nu een culturele hotspot. Ruim 100 galeries en ateliers van kunstenaars hebben er een bijzonder onderdak gevonden, waaronder die van kunstenaars uit de wereldwijd bekende stroming ‘Neue Leipziger Schule’.

Top voor kinderen

Voor kinderen is met industrieel erfgoed veel te beleven. Vooral in het Erzgebirge kan afgedaald worden in de schachten van (zilver)mijnen. Het Verkeersmuseum in Dresden toont alle moderne vervoermiddelen, van fiets, tram tot vliegtuig. Het Hygienemuseum in Dresden laat de werking van het menselijk lichaam ervaren. Met een stoomschip over de Elbe varen is ook leuk met kinderen. Veel elementen in het industrieel erfgoed bieden alles voor actief ‘meedoen’ en ervaringen opdoen.

Saksen een ontdekkingsreis dichtbij

Saksen (hoofdstad Dresden) mag zich verheugen op een stijgende belangstelling onder Nederlandse reizigers. De ‘Freistaat Sachsen’ ligt circa 500 kilometer van de Nederlandse grens. Meer reisinformatie op de Nederlandstalige site: www.saksen.info