Amsterdam,
08
juli
2021
|
09:59
Europe/Amsterdam

‘Juliana – een eeuw in poppen’ primeur in Erzgebirge

Koninklijke collectie maakt 1e buitenlandse reis naar Annaberg-Buchholz

Als kind was Juliana al gek op poppen en ze kreeg tijdens haar latere leven nog vele exemplaren cadeau. Van Eleanor Roosevelt tot delegaties uit de toenmalige kolonie Suriname. Haar poppencollectie, die wordt beheerd door de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag, reist nu voor het eerst naar het buitenland. Het Erzgebirge in Saksen heeft de primeur. In het museum ‘Manufaktur der Träume’ in Annaberg-Buchholz bieden 68 bijzondere poppen een spiegel op het leven van onze voormalige vorstin. Multimediale technieken geven de gebeurtenissen van de 20e eeuw weer, evenals persoonlijkere momenten. ‘Juliana – een eeuw in poppen’ is te zien van 15 juli t/m 31 oktober 2021. www.manufaktur-der-traeume.de

De poppen vertellen het verhaal van een actieve, onafhankelijke vrouw, die dicht bij de mensen stond. Juliana kreeg deze poppen van hooggeplaatste, internationale persoonlijkheden zoals koning Harald van Noorwegen en Eleanor Roosevelt, maar ook van burgers uit binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld als verjaardagscadeau of voor haar sociale inzet.

Bekroond wordt de reizende tentoonstelling met een boek over Juliana en haar poppen. De schrijvers Bauke Boersma, Fabian Busch, Victoria Asschenfeldt, Elke Tetterode Ravenstein en Trudy Rosa de Carvalho hebben elk op hun terrein een bijdrage geleverd. Juliana – een eeuw in poppen kwam mede tot stand door ondersteuning van het Mondriaan Fonds, het Kulturraum Erzgebirge-Mittelsachsen en expertises van de vier samenwerkende musea in Nederland en Duitsland.

‘Dromenfabriek’ passende locatie
De’ Manufaktur der Träume’ (Dromenfabriek) opende in 2010 in het historische bergstadje Annaberg-Buchholz in het Erzgebirge van Saksen. Het is gehuisvest in een statig herenhuis uit de 19e eeuw dat is omgetoverd tot cultureel centrum, museum en ruimte voor allerlei doe-activiteiten. Kern van het museum is een grote verzameling kunstobjecten en speelgoed uit hout. Onder het motto ‘Zien, Maken en Verwonderen’ worden bezoekers uitgedaagd om de bijzondere collecties te ontdekken. De poppenverzameling van Juliana past perfect in dit plaatje.

Lange tradities in speelgoed maken
De enorme collectie houten kunstobjecten en speelgoed in de Manufaktur werd verzameld door de familie Ströher. Erika Pohl-Ströher was schenker van de collectie. Haar familie maakte fortuin met de beroemde Wella-haarverzorgingsproducten. De familie was afkomstig uit het Erzgebirge en interesseerde zich voor de culturele tradities uit de regio. In het Erzgebirge werden eeuwenlang veel grondstoffen gevonden, waaronder zilver. Rond 1800 raakten de mijnen uitgeput en moesten de mijnwerkers uitzien naar een nieuwe broodwinning. Velen gingen over op houtbewerking en de regio ontwikkelde zich tot een bekende leverancier van houten meubels, speelgoed en kerstartikelen, waaronder de bekende ‘Nussknacker’ (notenkraker mannetjes).

Saksen, een ontdekkingsreis dichtbij
Saksen, hoofdstad Dresden, mag zich verheugen op een stijgende belangstelling onder Nederlandse reizigers. Deze deelstaat ligt zo’n 500 kilometer van de Nederlandse grens. Meer reisinformatie op de Nederlandstalige site: www.saksen.info