Amsterdam,
28
mei
2013
|
09:01
Europe/Amsterdam

Muziekinstrumentenbouwers in hun element

Reis, wandel of fiets door muzikale beleveniswereld in het Vogtland

Wie de Tango danst, luistert indirect naar een muzikale vinding uit Saksen. De Bandoneon (hét muziekinstrument van de Tango en het instrument van ‘de traan’ van Prinses Maxima tijdens haar huwelijk) kwam hier tot wasdom en wordt vervaardigd door specialisten. Al 300 jaar is de omgeving van Markneukirchen in het Vogtland en het westelijk Erzgebirge het episch centrum van vele bouwers van muziekinstrumenten. Diverse makers, van gitaren, harmonica's, violen tot saxofoons, vertellen graag meer over hun vakmanschap en instrumenten. Nieuw is de mogelijkheid voor een thematisch georganiseerd bezoek voor groepen muzikanten die thuis zijn op een bepaald type instrument. De omgeving is tevens een bosrijk wandel- en fietsgebied dat routes biedt in de sporen van de muziekbouwers. Een mooie combi tussen een rijke natuur en muzikale cultuur.

Nieuw is de samenwerking ‘Musicon Valley’ tussen het Vogtland Toerismebureau en ruim dertig bouwers van muziekinstrumenten. Voor leden van orkesten, fanfares of bands bestaat de mogelijkheid van een thematisch georganiseerd programma op maat. Koperblazers leren de bakermat en fijne kneepjes van hun instrumenten kennen en popmuzikanten bezoeken bijvoorbeeld de makers van gitaren, basgitaren en amplifiers.

In Markneukirchen draait alles om muziek. Het stadjes huisvest naast de bouwers van instrumenten een grote muziekschool, podia voor optredens en één van de grootste muziekmusea in Europa. Het muziekmuseum in Markneukirchen heeft een collectie van ruim 1.000 instrumenten uit de gehele wereld. Ze zijn te bewonderen en te beluisteren.

Wandelen en fietsen
Het maken van muziekinstrumenten is ook onderwerp voor een fiets- en wandelroute in de regio. Online informatiie over wandelen of fietsen.