Amsterdam,
18
november
2013
|
10:40
Europe/Amsterdam

Nederlanders grootste groep inkomend toerisme

225% meer overnachtingen in Saksen in 10 jaar

Nederlanders vinden de weg naar Saksen steeds vaker. Het aantal overnachtingen door Nederlandse gasten steeg van 83.079 in 2003 tot 184.777 in 2012. De plus van  225% is mede het resultaat van een continue voorlichtingscampagne waarmee het toerismebureau van Saksen in 2003 begon. Het werkelijk aantal overnachtingen ligt fors hoger, omdat in de statistiek alleen accommodaties zijn opgenomen vanaf 10 personen. Hierdoor blijven vakantiewoningen en appartementen of minicampings, populair onder Nederlanders, buiten de cijfers. Jaarlijks zijn Nederlanders goed voor ruim 200.000 overnachtingen en vormen de grootste groep ‘inkomend toerisme’ (bezoekers zonder Duitse nationaliteit).  www.saksen.info

Robert Witsen van het Saksisch toerismebureau in Nederland: “Wij selecteren in onze uitingen alleen de meest onderscheidende reiselementen. De focus ligt op de bezienswaardigheden waarmee Saksen uniek is en waarvoor mensen in beweging komen. Of het nu gaat om Dresden, Leipzig, natuurgebieden, attracties, musea of kastelen. Er wordt gekeken naar wat aansluit bij de belevingswereld van Nederlanders. Juist de mix tussen natuur, cultuur, bezienswaardigheden en ontspanning spreekt aan. De statistieken bewijzen het, want de groei is constant en gestaag.”

Nederland krijgt eigen benadering

Kenmerkend voor de campagne ‘Saksen.Werelds!’ is dat het unieke uitingen voor Nederland omvat. Veel buitenlandse verkeersbureaus vertalen bestaand materiaal simpelweg, maar Saksen kiest voor nieuwe uitingen die specifiek op Nederland zijn gericht. In 2013 is bijvoorbeeld het thema ‘Reis in de voetsporen van Anna van Saksen’ (de tweede vrouw van Willem van Oranje) ontwikkeld. Voor 2014 staat de val van de Muur op het programma, want de volksopstand die begon in het Saksische Leipzig leidde tot de val van de DDR. Ook Maarten Luther (Saksen is de bakermat van de Reformatie) is een toeristisch thema dat de komende jaren extra aandacht krijgt.

Sinds 2003 investeerde het Saksisch verkeersbureau in de ontsluiting van toeristische informatie. Bij de start in 2003 bestonden bijvoorbeeld geen Nederlandstalige brochures. Sindsdien zijn diverse titels in het Nederlands verschenen. De speciaal voor Nederland ontwikkelde portal website www.saksen.info trekt jaarlijks vele bezoekers. Met diverse reisorganisaties in Nederland werd het reisaanbod naar Saksen verder ontwikkeld. Ook met het Duits Verkeersbureau wordt samengewerkt in deelcampagnes om Duitsland als vakantiebestemming te bevorderen.