30
mei
2017
|
09:05
Europe/Amsterdam

Nieuw: glazen autofabriek VW Dresden hotspot e-mobiliteit

Stadstour per e-Golf door ‘Florence aan de Elbe’

Beleef de toekomst van e-mobiliteit in Dresden. De ‘Glazen Fabriek’ van VW in het stadscentrum is getransformeerd tot een hotspot rond elektrisch rijden. In de nieuwe ‘experience’ expositie komt de bezoeker alles te weten over het heden en de toekomst. Bovendien is dit voorjaar in de fabriek de assemblage gestart van de nieuwe VW e-Golf. Een rondleiding door de productieruimten van deze high tech fabriek is een belevenis. Ook is het mogelijk om achter het stuur te kruipen van een elektrische auto. Deze ‘e-Drive’ voert de chauffeur over een 10 km lange route door historisch Dresden. www.glaesernemanufaktur.de

De ‘Gläserne Manufaktur’ opende in 2002 naar een ontwerp van architect Gunter Henn. Het gebouw is volledig transparant en van buiten is goed te zien hoe binnen auto’s worden gebouwd. Naast het design is ook de locatie, bij het grote stadspark in het centrum, opvallend. Om overlast te voorkomen worden alle autocomponenten per elektrische vrachttram aangevoerd. Bijna 15 jaar bouwde VW hier haar topmodel Phaeton. Deze wordt niet meer gemaakt en VW transformeerde haar glazen fabriek naar een centrum rond elektrische mobiliteit.

Het produceren van auto’s is in het voorjaar van 2017 hervat met het nieuwste type elektrische VW Golf. Ook is de locatie een smeltkroes voor jonge innovatieve startups die de toekomst van elektrisch rijden verder vorm gaan geven. De ‘Gläserne Manufaktur’ is meer dan een autofabriek. In de grote designhal worden geregeld concerten gegeven en het restaurant is een populaire ontmoetingsplek.

Lange autotradities

In Saksen worden al meer dan 100 jaar auto’s gemaakt. Audi komt hier oorspronkelijk vandaan en in de voormalige Audi-fabriek werd later de Sachsenring Trabant geproduceerd. Direct na de Duitse hereniging bouwden diverse fabrikanten nieuwe autofabrieken in Saksen. BMW en Porsche kozen voor Leipzig. Volkswagen voor Dresden en Zwickau. Diverse vestigingen gunnen een kijkje in de keuken en organiseren rondleidingen. Het bekijken van een moderne autofabriek is een tip voor een gevarieerd vakantieverblijf.