Amsterdam,
25
september
2019
|
12:01
Europe/Amsterdam

Paradezalen terug in Residentieslot Dresden

Bekroning kasteelrenovatie 300 jaar na vorstelijk huwelijk

Het grote Residentieslot in het centrum van Dresden symboliseert de invloed van de Saksische vorsten uit het Huis Wettin. Tijdens het grote bombardement op Dresden in 1945 werd het slot grotendeels verwoest. Pas in 1986 werden de eerste stappen gezet in herbouw en restauratie. Op 28 september 2019 krijgt de revival van het Residentieslot een bekroning met de heropening van de vier grote paradezalen. Deze werden in 1719 gebouwd ter gelegenheid van het huwelijksfeest van kroonprins Friedrich August met aartshertogin Maria Josepha van Oostenrijk. Precies 300 jaar later stralen de zalen opnieuw in volle glorie als onderdeel van de museumpresentaties van de Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD).

Na de Duitse hereniging is het herstel van het Residentieslot krachtig opgepakt. Hoofdbewoner is de SKD, één van de grootste musea ter wereld. Zij trekt met haar diverse vestigingen in Dresden ruim 2,2 miljoen bezoekers per jaar. In het slot zijn SKD-musea te vinden over porselein, de riddertijd en de beroemde ‘Groene Gewelven’, de schatkamer van de keurvorsten. Met de opening van de vier paradezalen biedt het Residentieslot een nog betere weerspiegeling van het voormalige hofleven.

De rijk versierde zalen zijn het getrouwe decor voor het exposeren van vele objecten uit de SKD-collectie, waaronder kunstwerken, kostbaar antiek meubilair, porselein en veel historische kleding uit de garderobes van de vorsten. De Paradezalen zijn zorgvuldig gereconstrueerd en er werkten 300 ambachtelijke specialisten uit geheel Europa aan. De plafondschilderingen van Louis de Silvestre werden bijvoorbeeld aan de hand van kleurenfoto’s uit 1942 gereconstrueerd.

Invloedrijk vorstenhuis

Naast de vier paradezalen is ook de ‘Torenkamer’ in het slot herbouwd. SKD gebruikt deze voor een deel voor het tonen van haar enorme porseleincollectie. Het ‘witte goud’ was een grote innovatie in Saksen ten tijde van het huwelijksfeest in 1719, want de receptuur om porselein te maken werd in 1708 in Europa ontdekt in Dresden (daarvoor was het alleen bekend in het Verre Oosten).

Hoewel aan de heerschappij van de Wettiners een einde kwam in 1918, behoren zij met ruim 800 jaar op de troon nog altijd tot de langst regerende vorsten van Europa. Het was een invloedrijk koningshuis, dat Maarten Luther hielp zijn geloof te verbeiden, verbonden was via Anna van Saksen met Willem van Oranje en ook met Napoleon samenwerkte.

De bekendste Wettiner was August II (1670-1733), bijgaand ‘de sterke’. Hij was een groot verzamelaar en legde de basis voor de kunstcollecties in Dresden, die nog altijd tot de grootste ter wereld behoren. Deze keurvorst was bijzonder actief in het ontwikkelen van Dresden tot een prachtige Barokke hoofdstad die luistert naar de bijnaam ‘Florence aan de Elbe’. Hij was ook de opdrachtgever tot bouw van de paradezalen.

Alle Wettin-vorsten staan afgebeeld op de ‘Fürstenzug’. Op de muur van de koninklijke stallen, pal naast het Residentieslot, werd in 1907 een enorm mozaïek aangebracht met een lengte van 102 meter. Het bestaat uit 25.000 stukjes Meissen-porselein. Deze parade van vorsten is één van de vele publiekstrekkers in de oude stad van Dresden.

 

Saksen een ontdekkingsreis dichtbij

Saksen, hoofdstad Dresden, mag zich verheugen op een stijgende belangstelling onder Nederlandse reizigers. Deze deelstaat ligt zo’n 500 kilometer van de Nederlandse grens. Meer reisinformatie op de Nederlandstalige site: www.saksen.info