Amsterdam,
19
december
2017
|
13:40
Europe/Amsterdam

Paulinum: nieuwe aula en universiteitskerk Leipzig

Architectonische blikvanger van architect Erick van Egeraat

In december is het Paulinum, de aula en kerk van de universiteit Leipzig, geopend na een bouwperiode van twaalf jaar. Het opvallende bouwwerk in het stadscentrum is een ontwerp van de Nederlandse architect Erick van Egeraat. De universiteit van Leipzig, opgericht in 1409 en de op één na oudste van Duitsland, schreef de opdracht uit in 2004. De Rotterdamse architect Erick van Egeraat won met zijn opvallende voorstel. Het gebouw met een aanneemsom van 117 miljoen euro is verrezen op de plek waar vroeger de Pauliner Kirche stond. Het Paulinum aan het Augustusplatz is een harmonische architectonische blikvanger in de Bachstad Leipzig. Open voor bezoekers. www.leipzig.travel

De universiteit van Leipzig worstelde lang wat te doen met haar verouderde Pauliner kerk. Het voorstel van de Nederlandse architect maakte een einde aan de discussie. Van Egeraat stelde voor om de kerk niet te restaureren, maar een nieuw gebouw neer te zetten dat recht doet aan de rijke tradities van haar illustere voorganger. De herontwikkeling bestond uit drie elementen: het Auditorium (Paulinum), het hoofdgebouw (Augusteum) en de Audimax. De Aula met Sacristie (Andachtsraum) is een moderne interpretatie van de oude universiteitskerk. Het is een multifunctionele ruimte voor kerkdiensten, academische plechtigheden, concerten en wetenschappelijke conferenties.

’s Werelds hoogste transparante schuifdeuren

Een opvallend detail in het auditorium zijn transparante schuifdeuren van maar liefst 15,5 meter. De hoogste ter wereld. Ze verdelen de ruimte in het auditorium en de zogenaamde 'Andachtsraum'. In dit deel van het gebouw zijn veel elementen gebruikt van de vroegere kerk. Een ander opvallend detail zijn twee, volledig in het interieur geïntegreerde, orgels.