Amsterdam,
24
januari
2013
|
13:05
Europe/Amsterdam

Reis in de voetsporen van Anna van Saksen

Vrouw van Willem van Oranje van belang voor Nederlandse historie

Maak kennis met Anna van Saksen, de tweede vrouw van Willem van Oranje. Anna had indirect veel invloed op de Nederlandse geschiedenis. Haar bruidsschat van 100.000 Taler stelde Willem in staat tegen Spanje te strijden. Ook baarde Anna de meest succesvolle Oranjetelg: Prins Maurits. Haar zoon werd stadhouder van Holland en won de bekende slag bij Nieuwpoort. Het Verkeersbureau van Saksen heeft locaties uit Anna’s leven in de 16e eeuw in kaart gebracht. Van haar geboortestad Dresden, de huwelijkslocaties uit 1561 in Leipzig, haar zilverschat uit Freiberg tot haar graf in de Dom van Meissen. Deze historische hotspots liggen minder dan een uur reizen van elkaar en zijn prima te combineren tijdens een bezoek aan Saksen. Meer weten over vakantiemogelijkheden en de digitale brochure ‘Reis in de voetsporen van Anna van Saksen’: www.saksen.info

Anna van Saksen werd geboren op 23 december 1544 in Dresden. Haar vader Moritz (‘Maurits’) was koning van Saksen en overleed toen zij elf jaar was. Ook haar moeder stierf kort daarna. Als dochter van een koning erfde Anna een vermogen. Veel adellijke heren dongen naar de hand van deze rijke huwelijkspartner. Ook Willem van Oranje, die de race won. Willem en Anna gaven elkaar het jawoord op 24 augustus 1561 in het Altes Rathaus van Leipzig. Daarna werd het huwelijk door de kerk ingezegend in de Nicolaïkirche. Het Altes Rathaus en de Nicolaïkirche in Leipzig stralen nog altijd en zijn te bezoeken.

Berg zilvergeld uit Ertsgebergte
Anna bracht een bruidsschat mee van 100.000 Saksische Taler. Een fortuin, want een bekwaam ambachtsman verdiende in die tijd circa 30 Taler per jaar. Het huwelijkscadeau betrof meer dan 3.000 jaarsalarissen! Geld dat Willem van Oranje prima van pas om de strijd tegen Spanje met hernieuwde energie voort te zetten. Het zilvergeld kwam uit Freiberg, in de 16e eeuw het financiële centrum van Saksen. Vele eeuwen lang maakten de zilvermijnen in het Ertsgebergte Saksen heel welvarend. In Freiberg zijn nog altijd veel zilversporen te vinden, inclusief toegang tot een originele zilvermijn.

Voor Willem was de verbintenis een verstandshuwelijk en zijn relatie met Anna verslechterde snel. Willem hield er meerdere partners op na en Anna dronk teveel. Van Oranje ijverde om zijn vrouw ‘krankzinnig’ te laten verklaren. Historici zijn het er over eens dat de rol van Willem hierin minder fraai was, maar hij kreeg zijn zin. Een scheiding volgde, maar het bruidsfortuin bleef bij Willem. In nakomelingen was het huwelijk wel een succes. Anna baarde diverse kinderen, waaronder Prins Maurits van Oranje. De latere stadhouder van Holland en een bekwaam legeraanvoerder in de 80-jarige oorlog.

Na de scheiding keerde Anna gebroken en berooid terug naar Saksen. Hier wachtte de voormalige koningsdochter een kil onthaal bij haar familie. Ze werd opgesloten in Slot Dresden in een kamer waarvan de muren waren dichtgemetseld. In afzondering sleet Anna haar laatste levensjaren. Ze overleed in het slot op 18 december 1577. Anna werd begraven in de Dom van Meissen, de heilige grond voor alle grootheden van de Saksische adel. Hoewel Anna op vorstelijke grond werd begraven kreeg ze hier een naamloos graf. Haar stoffelijke resten liggen er nog steeds. Bezoekers aan de Dom vinden de locatie nog altijd in de ‘vorstenkapel’.

Nieuwsfeiten:
  • Trouwzaal Willem van Oranje in Leipzig
  • Graf Anna van Saksen in Dom van Meissen
  • Opgesloten in Slot Dresden

Deel deze release

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn

Laatste nieuws