amsterdam,
01
januari
2011
|
01:00
Europe/Amsterdam

Revival luxe tophorloges uit Glashütte

Centrum mechanische horloge-industrie open voor bezoekers

Samenvatting

Glashütte is een beschermde merknaam van tophorloges. In het Saksische bergstadje zitten 10 producenten van mechanische tophorloges bij elkaar (Glashütte Original, Lange & Söhne, Nomos, Union etc.). Stap in de wereld van tophorlogemakers.

'Tijd is overal hetzelfde, maar niet altijd zo aantrekkelijk als hier’ is het motto van Glashütte. In dit Saksische bergplaatsje (vlakbij Dresden) zitten de makers van luxe mechanische horloges bij elkaar. De grootste, ‘Glashütte Original’, maakt exemplaren tot wel 200.000 euro. Glashütte is in horlogeland een beschermde herkomstbenaming met een wereldberoemde klank. Van Dubai tot New York liggen de meesterwerken bij topjuweliers. Een kijkje in de keuken is mogelijk, want diverse bedrijven zijn geopend voor bezoekers. De rijke historie is nu ook te zien in het Deutsches Uhrwerkenmuseum. Neem de tijd voor het precisiewerk in het stadje Glashütte

Al 160 jaar worden Glashütte mechanische uurwerken gemaakt. In de DDR periode raakte deze bedrijfstak in verval, maar momenteel is een ware revival gaande. Sinds 1990 zijn nieuwe initiatieven van start gegaan in dit episch centrum van de Duitse horloge-industrie. Er zijn 10 horlogeproducenten actief, waaronder Glashütte Original, A. Lange & Söhne, Nomos en Union. Een horloge mag pas ‘Glashütte’ als herkomstbenaming dragen als tenminste 50% van de productiewaarde in deze stad is uitgevoerd. De meeste merken zitten daar ruim boven.

In 2008 werd het nieuwe Deutsches Uhrenmuseum gevestigd in de voormalige horlogevakschool. In het monumentale gebouw wordt met moderne presentatietechnieken niet alleen een beeld geschetst van de geschiedenis, maar ook van de technieken die een mechanisch uurwerk tot op de dag van vandaag zo speciaal maken.

Bezoek horlogeproducent
Het maken van een mechanische horloge is een ongelooflijk precisiewerk. Er wordt gewerkt op de millimeter en veel bewerkingen zijn alleen mogelijk achter een microscoop. Ook het gereedschap past bij deze miniaturisering. Diverse bedrijven gegeven rondleidingen, waaronder Glashütte Original (dochter van het Zwitserse Swatch). De tour voert de bezoeker langs alle productiestappen tot het kostbare eindresultaat. www.glashuette-original.com

Bewogen geschiedenis
In het bergland van Saksen werd eeuwenlang erts gewonnen, met name zilver. Rond 1800 raakten de mijnen uitgeput en ging de bevolking op zoek naar een nieuwe broodwinning. De Saksische vorsten steunden de economische omschakeling en zo ontstonden nieuwe bedrijfstakken. In Glashütte streken uurwerkmakers neer, die de basis vormden voor een clustering van horlogebedrijven die design en luxe kenmerkten.  

Tijdens WOII werden ook horloges voor luchtmachtpiloten gemaakt. Dit was aanleiding  voor het communistische regime om diverse bedrijven in 1946 te nationaliseren. Enkele jaren laten volgden ook de horlogemakers die geen militaire horloges hadden geleverd om op te gaan in het staatsbedrijf GUB. Dat produceerde enorme aantallen van eenvoudige kwaliteit, gericht op de massa. Bij de hereniging van Duitsland in 1990 werd GUB voor overname aangeboden. Er was voldoende belangstelling, want de magische klank van Glashütte was  niet vervlogen. Sindsdien is het vervaardigen van horloges in een stroomversnelling gekomen. De tijd tikt weer als vanouds in Glashütte.

Reisbelevenis dichtbij
De Duitse deelstaat Saksen (hoofdstad Dresden) mag zich verheugen op een stijgende belangstelling onder Nederlandse reizigers. Deze deelstaat ligt zo’n 500 kilometer van de Nederlandse grens. Meer reisinformatie en vakantietips op de Nederlandstalige site: www.saksen.info 

Deel deze release

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn

Laatste nieuws