Amsterdam,
12
februari
2013
|
11:27
Europe/Amsterdam

Ridderkunst en wetenschapssalon in Dresden

SKD museum trekt ruim 2,5 miljoen bezoekers en opent nieuwe afdelingen

Dresden krijgt er twee cultuurattracties bij. Op 18 februari 2013 opent in het Residentieslot de Riesenzaal (Reuzenzaal) met een permanente expositie over kunst en attributen uit de riddertijd. De Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD) toont hier harnassen, pronkwapens en schilderijen van het middeleeuwse hofleven. Op 14 april krijgt SKD nog een uitbreiding: de Mathematisch-Physikalische Salon. Deze collectie in het beroemde Zwinger paleis omvat topstukken die een rol speelden in de ontwikkeling van de wetenschap. Bijvoorbeeld de eerste rekenmachine in Duitsland door Blaise Pascal uit 1650 of de globe door Willem en Joan Blaeu uit 1645. De collectie in de salon is een tijdreis langs het menselijk vernuft. Hiermee verstevigt SKD (dat in 2012 ruim 2,5 miljoen bezoekers trok) de positie van Dresden, het Florence aan de Elbe, als Europese cultuurmetropool: www.skd.museum

Reuzenzaal met 400 toppers
De ‘Reuzenzaal’ in het Residentieslot meet 57 bij 13 meter en kreeg zijn huidige vorm rond 1550. De periode dat Anna van Saksen, de tweede vrouw van Willem van Oranje, opgroeide aan het hof in Dresden. De zaal speelde een grote rol bij ceremoniële gebeurtenissen. Dit bleef zo tot de dood van keurvorst August de Sterke in 1733. Met de heropening van de Riesensaal doet SKD eer aan de oorspronkelijke grandeur. Zij toont hier permanent 400 objecten van de middeleeuwse adel. Van schilderijen, sierwapens tot harnassen waarmee de koningen ten strijde trokken of indruk maakten op hun bezoekers. De Riesensaal is één van de bezienswaardigheden in het Residentieslot. De grootste publiekstrekker is de ‘Groene Gewelven’, de schatkamer van de Saksische vorsten. Deze staat vol sieraden, kunstobjecten en andere waardevolle zaken van goud, ivoor en diamanten. Een topper is de ‘groene diamant’; één van ’s werelds duurste edelstenen. Deze zeldzame steen van 41 karaat werd in 1742 gekocht voor 400.000 Taler. Een ongekend fortuin, want de bouw van de Frauenkirche vergde minder geld. Vooraf reserveren is aan te bevelen voor een bezoek aan deze bewaakte schatkamer.

Nieuw: wetenschapssalon in Dresden Zwinger
Na een restauratieproces van ruim zes jaar heropent de Mathematisch-Physikalische Salon in het Zwinger paleis op 14 april 2013. Naast natuurkundige objecten, omvat de permanente expositie ook veel wiskundige en wetenschappelijke materialen die een rol speelden bij de kennisontwikkeling van de mensheid. Telescopen om de ruimte te ontdekken, diverse typen uurwerken, een grote verzameling aardbollen (waaronder een topstuk van Willem en Joan Blaeu uit de Nederlanden), maar ook de eerste rekenmachine in Duitsland; in 1650 ontworpen door Blaise Pascal.

In het Zwinger paleis is ook te vinden de druk bezochte Galerie Oude Meesters van SKD. De twee engelen uit het schilderij ‘De Sixtijnse Madonna’ van Rafaël kent vrijwel iedereen. Ze sieren porselein, bedlinnen en kerstobjecten. Het Italiaanse schilderij kreeg samen met topwerken van Hollandse en Vlaamse meesters een prominente plek in het Zwinger; de kunstshowroom van de Saksische vorsten. In Dresden werd ‘De Sixtijnse Madonna’ wereldberoemd en de engelen uit het schilderij zijn nu iconen van de cultuurstad die de bijnaam ‘Florence aan de Elbe’ draagt.

SKD: 2,5 miljoen bezoekers
De SKD (Staatliche Kunstsammlungen Dresden) behoort tot de grootste musea van Europa en staat in de top drie in Duitsland. De SKD exposeert grote verzamelingen in het Residentieslot, het Zwinger paleis, het Albertinium (moderne kunst), Japanse Paleis en Slot Pillnitz. De collecties zijn gevarieerd: van schilderijen, sculpturen, munten, sieraden tot ’s werelds grootste verzameling porseleinen objecten (begrijpelijk, omdat het maken van porselein in Europa in 1708 in Dresden werd ontdekt). Deze SKD-locaties trokken in 2012 maar liefst 2,5 miljoen bezoekers. Voor cultuurliefhebbers behoort SKD tot de belangrijkste redenen om naar de Saksische hoofdstad Dresden af te reizen.

Saksen mag zich verheugen op een stijgende belangstelling onder Nederlandse reizigers. Deze deelstaat ligt zo’n 500 kilometer van de Nederlandse of Belgische grens. Meer reisinformatie op de Nederlandstalige site: www.saksen.info

Nieuwsfeiten:
  • Opening Riesensaal in Residentieslot Dresden op 18 februari 2013
  • Opening Mathematisch-Physikalische Salon in Zwinger Dresden op 14 april 2013