10
juli
2018
|
09:03
Europe/Amsterdam

Ruimtevaarders: space expo vol astrounauten en kosmonauten

Duitse Ruimtevaarttentoonstelling in Erzgebirge

Maak een ontdekkingstocht door de wereld van kosmonauten en astronauten. In de Duitse Ruimtevaarttentoonstelling in Saksen kan het. Zoals Yoeri Gagarin de eerste Russische kosmonaut was en Wubbo Ockels de eerste Nederlandse ruimtevaarder, was Siegmund Jähn in 1978 de eerste Duitse kosmonaut. Deze nationale ruimteheld kwam uit Muldenhammer in het Erzgebirge. In zijn geboorteplaats staat nu de Duitse Ruimtevaarttentoonstelling. Het geeft een blik op de space-activiteiten van de Amerikanen en Russen, maar ook recente missies van de ESA (European Space Agency). De originele collectie wordt afgewisseld met veel spannende doe-dingen. Leuk voor jong en oud. www.deutsche-raumfahrtausstellung.de 

Van de eerste V2 raket, ruimtecapsules tot de Space Shuttle van de NASA. Of hoe satellieten werken en op welke manier de ruimte bijdraagt aan het maken van weersvoorspellingen op aarde. Het is een willekeurig greep uit de vele thema’s in de tentoonstelling. Vanzelfsprekend is er aandacht voor de eerste Duitse kosmonaut Siegmund Jähn. Hij ging naar de komonautenschool in Rusland en maakte zijn debuut in de ruimte in 1978 tijdens één van de Sojoes-missies. Na de Duitse hereniging trad deze Duitse ruimtevaarder in dienst van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het is daarmee een ex-collega van de Nederlandse ruimteheld André Kuipers.

Meer spannende techniek ontdekken tijdens een verblijf in het Erzgebirge? Bezoek een voormalige zilvermijn (in het gebergte werd veel zilver gewonnen), het August Horch Automuseum in Zwickau (de bakermat van Audi en Trabant), het Industriemuseum Chemnitz of maak een reis met een originele stoomtrein, bijvoorbeeld de Fichtelbergbaan met panoramische uitzichten.