Amsterdam,
11
december
2012
|
15:34
Europe/Amsterdam

2013 Jubileumjaar Richard Wagner

Maker van ‘De Vliegende Hollander’

200 jaar na zijn geboorte in Leipzig zet Saksen de componist Richard Wagner extra in het zonnetje. Stap in het jubileumjaar 2013 in de voetsporen van Wagner in Saksische plaatsen als Leipzig, Dresden, Müglenz, Hosterwitz, Pirna/Graupa, Chemnitz, Oederan en Markneukirchen. Zij bieden de bezoeker een scala aan activiteiten en uitvoeringen. Het uitgebreide jaarprogramma 2013, waaronder uitvoering van ‘De Vliegende Hollander’ op 26 mei in Leipzig: www.sachsen-tourismus.de/de/kunst-und-kultur/richard-wagner.html

Richard Wagner was een belangrijke vernieuwer binnen de klassieke muziek. Hij streefde naar een totaalkunstwerk waarin woord, muziek en toneelspel één harmonisch geheel vormen. Tot zijn oeuvre behoren de Lohengrin, De Vliegende Hollander en de Ring der Nibelungen (vier avondvullende opera’s), waarvan de Walküre onderdeel is; één van ‘s werelds bekendste klassieke muziekstukken.

Richard werd op 22 mei 1813 in Leipzig geboren. Zijn vader overleed kort daarna, waarna hij in 1814 met zijn moeder naar Dresden verhuisde. Op 15-jarige leeftijd ging Richard terug naar Leipzig om te studeren aan de Sint Nicholas school en later aan de Universiteit van Leipzig. Na zijn studie werd Wagner in 1833 koormeester aan het theater van Würzburg. Financieel was dit deel van zijn leven een rommeltje en op de vlucht voor schuldeisers streek Wagner in 1839 in Parijs neer. De zeereis naar Frankrijk wordt de inspiratiebron voor ‘De Vliegende Hollander’. In 1842 komt Richard Wagner terug naar Saksen om als operadirigent aan de slag te gaan. In Dresden voert hij diverse premières op, waaronder ‘Rienzi’ en ‘De Vliegende Hollander’. Vanaf dat moment wordt Wagner een bekend componist.

Arrestatiebevel
Naast muziek was hij ook politiek bijzonder actief en onderhield banden met revolutionairen. In mei 1849 doet Wagner mee aan een opstand in Dresden. Het politieke oproer wordt neergeslagen en de Saksische regering vaardigt een arrestatiebevel  uit. De componist weet te ontvluchten en strijkt neer in Zwitserland. In 1862 verleent de Saksische keurvorst Johann gratie aan Wagner en is de componist opnieuw welkom in zijn geboorteland. Hierop volgen nog vele uitvoeringen in met name Leipzig en Dresden. Wagner overleed in 1883 in Venetië.

De deelstaat Saksen is de bakermat van diverse bekende componisten. Naast Wagner zijn ook Mendelssohn en Schumann afkomstig uit Saksen. Bach werkte een groot deel van zijn leven in Leipzig en ligt in deze stad begraven. Over hun verleden is veel te vinden in Saksen. Hun werken worden levend gehouden tijdens concerten, uitvoeringen en muziekfestivals.  

Deel deze release

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn

Laatste nieuws