Amsterdam,
21
februari
2012
|
11:42
Europe/Amsterdam

Vernieuwde Kammtour: wandelen over toppen Erzgebirge

Olympisch skikampioen Jens Weissflog als wandelgids

Het Erzgebirge in Saksen biedt zo’n 5.000 kilometer wandelpaden. Topper is de Kammweg (bergtoppenweg) Erzgebirge-Vogtland die sinds 2011 behoort tot ‘TOP Trails Germany’, de wandelroutes met de hoogste kwaliteit van Duitsland. Overweldigende natuur en geweldige vergezichten bieden de wandelaar een gevoel van onthaasting. Het toerismebureau biedt in mei en september 2012 de speciale wandelweken ‘Echt Erzgebirge’ waarin dagelijks korte routes (tussen 3 en 24 kilometer) worden gelopen met een gids. Ook voormalig Olympisch skikampioen Jens Weissflog, die uit de regio afkomstig is, fungeert als wandelgids tijdens deze wandelweken. Deelname aan de wandeltochten is kosteloos.

De Kammweg loopt van Altenberg in Saksen (zo’n 40 km ten zuiden van Dresden) naar Blankenstein in Thüringen. Ruim 80% van de route voert door de deelstaat Saksen over de toppen van het Saksisch-Boheems gebergte langs de grens met Tsjechië. Hoogste top in de route is de Fichtelberg van ruim 1.200 meter. Overweldigende natuur en geweldige vergezichten bieden de wandelaar een totaal gevoel van onthaasting.  Langs de route liggen diverse historische bergdorpen en stadjes, waaronder Seiffen en wintersportcentrum Oberwiesenthal.  De route werd recent aangepast om te voldoen aan de kwaliteitseisen van TOP Trails Germany. In 2011 werd het vernieuwde en bewegwijzerde traject officieel heropend.  Hoewel de Kammweg een langeafstandspad is lenen de meeste delen zich uitstekend voor een dagwandeling van bijvoorbeeld 20 km.  www.kammweg.de

Wandelweken Echt Erzgebirge
Voor een korte kennismaking zijn de tochten van 3 tot 24 kilometer in de wandelweken ‘Echt Erzgebirge’ ideaal. Onder begeleiding van een gids maken de wandelaars kennis met de meest inspirerende trajecten in het Erzgebirge. De wandelweken in 2012 zijn:
38 wandeltochten tussen 19  – 27 mei.
40 wandeltochten tussen 15 – 23 september.
Deelname is gratis, maar vooraf reserveren noodzakelijk. Dat kan via www.erzgebirge-tourismus.de

Bezienswaardigheden Kammweg
In het Erzgebirge werden eeuwenlang veel grondstoffen gevonden, waaronder zilver. Na  1800 raakten de mijnen uitgeput en moesten de mijnwerkers uitzien naar een nieuwe broodwinning. Velen gingen over op houtbewerking en het Erzgebirge ontwikkelde zich daarna tot leverancier van houten meubels, speelgoed en kunstfiguren. De kunstzinnige houtbewerking was de basis voor de reputatie van het Erzgebirge als ‘het Duitse kerstland’. Ook met textiel en speelgoed maakte de regio furore. Een aanrader langs de Kammweg is het ‘speelgoeddorp’ Seiffen. Naast vele attracties voor kinderen huisvest het plaatsje ook een speelgoedmuseum. Langs de Kammweg liggen ook diverse bezienswaardigheden die herinneren aan de rijke bloeiperiode van de (zilver)mijnbouw.

Stoomtreinen
Saksen heeft een groot aantal nog in bedrijf zijnde smalspoorbanen. Diverse spoorlijnen lopen door het Erzgebirge, waaronder de stoomtreinen op de Fichtelbergbahn tussen Cranzahl en Oberwiesenthal. Een klassieke treinreis door het gebergte is een onvergetelijke belevenis.

Deel deze release

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn

Laatste nieuws