Amsterdam,
11
mei
2020
|
14:23
Europe/Amsterdam

Was ‘August de Sterke’ een vrouwenmoordenaar?

Expo in Slot Moritzburg over (on)waarheden van mythologische vorst

Officieel heette hij Frederik August I van Saksen, maar deze keurvorst (1670-1733) werd beroemd onder de bijnaam ‘August de Sterke’. Hij realiseerde enorme bouwprojecten en gaf de aanzet tot de uitvinding van porselein in Europa. Dat zijn feiten, maar rond deze vorst doen vele mythes de ronde, zoals vader van 365 kinderen, feestbeest, vrouwenmoordenaar en poolkoning. In zijn 350-jarig geboortejaar is de grote tentoonstelling ‘Mythos August der Starke’ te bezoeken in Jachtslot Moritzburg, vlakbij Dresden. Hier komt aan bod wat klopt en niet klopt over de vele legenden. De tentoonstelling zou op 21 maart openen, maar werd vanwege Corona-maatregelen uitgesteld tot nader order. Momenteel openen in Saksen de kastelen hun poorten weer en deze grote tentoonstelling is al open op 12 mei, de geboortedag van August de Sterke. Te bezoeken tot 1 november 2020. 

De bezoeker krijgt een beeld van wat mensen door de eeuwen van August de Sterke maakten. Hij was zonder twijfel de meest inspirerende vorst van alle Wettiners. Het koningshuis dat tot 1918 over Saksen regeerde. In zijn opdracht werd het Zwinger paleis in Dresden uitgebreid en hij liet Jachtslot Moritzburg uitbouwen tot een Saksisch Versailles. Zijn dadendrang, feestgevoel en verzamelwoede waren legendarisch. De schatkist was bijna altijd leeg. Geen nood, August gaf in 1708 opdracht aan een alchemist in Dresden om goud te maken. Dat lukte niet, maar de speurtocht leidde wel tot de uitvinding van porselein in Europa en de productie kreeg in Saksen de primeur in ons werelddeel.

Voor de Saksische bevolking was het iemand met ‘Superman’ kwaliteiten. Maar veel ervan blijkt in perspectief toch een mythe te zijn. Het bijzondere is dat Frederik August bewust meebouwde aan zijn eigen legende. Zo presenteerde hij zichzelf als Hercules, een sterke en bijna ontembare held uit de Griekse mythologie. Hij imiteerde de houding van een Romeinse keizer en werd afgeschilderd als een ‘Gouden Ruiter’. August deed zich voor als een Turkse sultan en kon op festivals optreden in de vorm van verschillende Griekse goden. Eén van de topstukken in de tentoonstelling is het zonnescherm, dat in augustus 1709 werd gedragen en naar verluidt gezichtskenmerken had. Augustus verschijnt hier als de god Apollo, de beschermer van kunst en muziek.

De bevolking van Saksen was onder de indruk en men bleef de vorst na zijn dood in 1733 verheerlijken. De ingrediënten daarvoor waren er volop. Hij was een liefdesavonturier en rokkenjager, die naar verluidt minstens 365 kinderen had, was de grondlegger van een fantastische culturele schat in Dresden en, last but not least, een volksheld. Ervaar in het grote Barokke Jachtslot Moritzburg in 2020 hoe het precies zit rond de mythologische vorst.