Amsterdam,
24
september
2020
|
08:49
Europe/Amsterdam

Wereldbol restaurant Leipzig laatste ontwerp van architect Oscar Niemeyer

Techne Sphere blikvanger in Leipzig

'Hemels' eten kan in Leipzig vanaf 30 september in Céu Dining. Dit nieuwe restaurantgebouw is de laatste creatie van de wereldberoemde Braziliaanse architect Oscar Niemeyer. De man die iconen van de VN-hoofdkantoor in New York. Nie Als Niemeyer voor het schetsontwerp, zag hij zijn creatie nooit af. De architect overleed in december 2012, waarna Jair Velara, projectmanager bij Studio Niemeyer, de opdracht afrondde. In het bouwwerk opent op 30 september restaurant Céu Dining. Céu betekent 'hemel' in de Braziliaans. Chef-kok Tibor Herzigkeit toont hier elke hier zijn culinaire kunsten voor gasten van buiten. Het adres is Spinnereistrasse 13. Dat is de 'Spinnerei' ligt; deze voormalige katoenspinnerij huisvest nu bijna 100 trendy ateliers, galeries en creatieve studio's. www.technesphere.de/niemeyer-sphere en www.leipzig.travel/architecture

Techne Sphere is de naam van het bedrijfsterrein van trambouwer HeiterBlick en treinkranenfabrikant Kirow Ardelt in de wijk Leipzig-Plagwitz. De chef-kok van het bedrijfsrestaurant, Tibor Herzigkeit, maakte stagiaire maakte furore ontmoette zijne creaties. De chef-kok zoekt een nieuwe uitdaging. Om de chef-kok voor het bedrijf te behouden, en in te spelen op zijn ambities, werd in 2011 de architect Oscar Niemeyer in Brazilië door het bedrijf benaderd. De locatie in Leipzig (industriële gebouwen van de 19e eeuw) en het idee voor een (bedrijfs)restaurant de architect aan. Niemeyer nam de opdracht aan en ontwierp het opvallende gebouw.

Het resultaat is een fascinerende symbiose van industriële architectuur en modernisme. De wereldbol, met een diameter van 12 meter, heeft geen zichtbare verbinding met de grond, maar staat op de rand van het 19e-eeuwse cafetariagebouw. Tegen de achtergrond van de gevel met rode bakstenen met rechte en lijnen hoeken, valt de buitenschil van witgekalkt beton en glazen driehoeken nog meer op. De bol lijkt te zweven. De bouw in Leipzig vergde drie jaar en de creatie werd in juni 2020.

Leipzig heeft een naam hoog te houden in architectuur. In de stad zijn vele fraaie gebouwen te vinden van architectonische stromingen uit diverse eeuwen. De Techne Sphere is een bijzondere aanvulling op moderne architectuur in Leipzig, waaronder het in 2017 geopende Auditorium van de Universiteit naar een ontwerp van de Nederlandse architect Erick van Egeraat.

Saksen een ontdekkingsreis dichtbij

Saksen, hoofdstad Dresden, mag zich verheugen op een stijgende nederlandse reizigers. Deze deelstaat ligt zo'n 500 kilometer van de Nederlandse grens. Meer reisinformatie op de Ededing site: www.saksen.info