Amsterdam,
10
maart
2011
|
01:00
Europe/Amsterdam

Wijnen aan de Elbe

Genieten in Saksische wijnstraat

Samenvatting

De Saksische wijnstraat: al 850 jaar klein, maar fijn. Mooie droge, rode en mousserende wijnen uit het Elbedal. Meissen en Radebeul zijn echte wijncentra in de Saksische wijnstraat. Fraaie wijngoederen zijn bijvoorbeeld Schloss Wackerbarth en Schloss Proschwitz.

Op de oeverhellingen ten noorden en zuiden van Dresden ligt de Saksische wijnstraat. Het Elbedal, met zijn aangename zomers, werd al in 1161 ontdekt als prima locatie voor de wijnbouw. Dit jaar wordt het 850-jarig bestaan van het wijnbouwgebied gevierd met een scala aan activiteiten. Van tentoonstellingen, proeverijen, optochten, wijnarrangementen in restaurants tot de grote wijnfeesten eind september. Het programma start in april met een parade onder leiding van de Saksische wijnkoningin.

Het grootste wijngoed is Schloss Wackerbarth dat staatseigendom is. Schloss Wackerbarth is prachtig gerestaureerd en heeft een modern bezoekerscentrum. In het glazen design gebouw wordt de wijnproductie uitgelegd. Naast droge witte wijnen is Wackerbarth beroemd om zijn mousserende wijnen (het is de op één na oudste producent van sprankelende wijnen in Duitsland). Op het wijngoed worden rondleidingen gegeven en proeverijen georganiseerd. Ook een goed adres voor een lunch of diner met bijpassende wijnen.

Het grootste particuliere wijngoed in Saksen is Schloss Proschwitz in de buurt van Meissen. Net na de val van de DDR kocht Prinz zur Lippe (een volle neef van wijlen prins Bernhard) het landgoed terug dat vroeger van zijn familie was geweest. Sindsdien heeft Prinz zur Lippe fors geïnvesteerd in het domein dat naast witte ook rode wijnen produceert. Schloss Proschwitz is niet alleen open voor bezoek, het is ook mogelijk om te overnachten in een luxe hotelkamer of in een appartement. 

Wandelen of fietsen tussen de druiven
Het Elbefietspad, door de Duitse fietsersbond uitgeroepen tot mooiste fietsroute van Duitsland, loopt dwars door de Saksische wijnstraat. Voor wandelaars is de ‘Sächsische Weinwadernweg’ uitgezet. Deze bestaat uit 6 etappes tussen Pirna en Diesbar. Het Elbedal biedt ook veel bezienswaardigheden, waaronder de cultuurmetropool Dresden.

Land van belevenissen
Saksen mag zich verheugen op een stijgende belangstelling onder Nederlandse reizigers dankzij de rijke geschiedenis, de culturele schatten en de vele natuurgebieden. Meer informatie is te vinden op de Nederlandstalige site: www.saksen.info
 

Deel deze release

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn

Laatste nieuws