Amsterdam,
25
april
2011
|
01:00
Europe/Amsterdam

Zilversporen en mineralen in Freiberg

Mijnbouwacademie toont kunstzinnige mineralen van moeder natuur

Samenvatting

Freiberg in het Erzgebirge is de zilver- en mineralenstad. In dit historische stadje is veel te vinden over de mijnbouw, zilverbewerking en het mineralenmuseum Terra Mineralia in de mijnbouwacademie.

Terra Mineralia aanwinst zilverstad Freiberg

In Freiberg, de ‘zilverstad van Duitsland’, is Terra Mineralia te vinden. Het is ’s werelds grootste particuliere mineralenverzameling. Het nieuwe Terra Mineralia toont 5.000 bijzondere mineralen uit de hele wereld met een kleurrijk en ‘kunstzinnig’ karakter. Hiermee voegt Freiberg een grote attractie toe aan de diverse bezienswaardigheden op het gebied van zilvermijnbouw en edelmetaalbewerking.

De Technische Universiteit van Freiberg (mijnbouwacademie sinds 1765) is een begrip in de mijnbouwwereld. Het huisvest diverse wetenschappelijke collecties. In 2004 overleed mevrouw dr. Erika Pohl. Zij bracht in haar leven een collectie bij elkaar van ruim 5.000 mineralen, edelstenen en meteorieten. Omdat zij vooral ‘schoonheid’ als criterium hanteerde is de verzameling een lust voor het oog en toont verrassende kunstwerken van moeder natuur. Dr. Pohl liet haar kostbare collectie na aan de mijnbouwacademie, die hiervoor de vleugel ‘Terra Mineralia’ liet bouwen in Slot Freudenstein. 

Daal af in zilvermijn
Bij toeval ontdekten marskramers in 1168 zilverertsaders bij Freiberg. Zij legden daarmee een belangrijke basis onder het economisch succes van Saksen. De voorspoed in de mijnbouw zou duren tot de 20e eeuw. Vooral het zilver bracht grote welvaart en is één van de redenen waarom Saksen nooit door Pruisen werd overheerst en het Saksische koningshuis in Dresden zulke grote kunstcollecties kon verzamelen.

Freiberg is eeuwenlang een mijnbouwcentrum geweest. De laatste ertsmijn sloot in 1969. Tegenwoordig zijn in Freiberg diverse voormalige zilvermijnen te bezoeken. Bezoekers kunnen in de mijnschachten afdalen om de ertsaderen met eigen ogen aanschouwen. Ook met kinderen een ware belevenis. 

Zilverroute
Jaarlijks eert de stad het rijke zilverleden met een festival, waaronder een grote geüniformeerde parade van het mijnwerkersgilde (zondag 28 juni 2009). Aan het Domplein zit het stad/mijnbouwmuseum. Freiberg is één van de mooiste stadjes in Saksen. In de monumentale straten zitten winkeltjes, waaronder veel galeries en edelsmeden. Edelmetaal en kunstnijverheid zit de stad nog steeds in genen. 

Vanuit Freiberg loopt de ‘zilverstraat’ (Sächsische Silberstrasse) naar de hoofdstad Dresden. Aan deze route liggen diverse bezienswaardigheden en industrieel erfgoed op het gebied van mijnbouw en edelmetaalbewerking.

Saksen
Meer reisinformatie over Saksen (en plaatsen als Dresden, Leipzig, Meissen etc.) is te vinden op de Nederlandstalige site: www.saksen.info Via deze website is een gratis informatiepakket over reizen en vakantie in Saksen aan te vragen.
 

Deel deze release

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn

Laatste nieuws